RESTART 

Een digitale beleving die je onderdompelt in klank en licht. 

Tijdelijke tentoonstelling op meerdere niveaus

03/02/2023 - 12/01/2025


Vanaf februari 2023 nodigt het Atomium het kunstenaarscollectief Visual System uit om de exporuimtes in te nemen en wijdt het de programmatie aan digitale kunst. RESTART, een tijdelijke tentoonstelling, en CENTRALE, een permanente installatie, zullen het Atomium in licht en klank verbeelden.

 

Sinds 2013, toont het Atomium, dat ook een culturele plek is, een blik op digitale creatie. Het geeft regelmatig carte blanche aan kunstenaars die immersieve en originele universa creëren in de tentoonstellingsbol. Deze projecten, exploiteren de magie van de plek en accentueren de erfgoedrijkdom van het gebouw. In 2023 zal het Atomium volledig inzetten op de digitale dimensie, waarbij haar programmatie van tentoonstellingen, installaties en performances aan dit domein van de artistieke creatie gewijd worden.


Visual System maakt deel uit van dit vernieuwende en gedurfde voorstel van het Atomium. "We verheugen ons deze samenwerking met Visual System," legt de directie van het Atomium uit. En verder: "Door hun technisch vakmanschap en de poëzie van hun artistieke ontwerpen, lossen hun creaties onze ambities en de verwachtingen van onze verschillende doelgroepen in. Hun passie en het enthousiasme voor het gebouw maken er een creatieve broedplaats van, waarbij lustig geëxperimenteerd kan worden en waar sterke en unieke projecten ontwikkeld worden die onze programmatie markeren."
Voor deze nieuwe editie ontwerpt Visual System RESTART, een tijdelijke tentoonstelling, en CENTRALE, een permanente installatie. Sculptuur-banken vullen deze creaties aan door de bezoeker een zitplaats aan te bieden, wat toevoegt aan de contemplatieve ervaring. Visual System geeft zo leven aan een totaalwerk dat de bezoeker onderdompelt in het hart van een synesthetisch parcours, even spectaculair als hypnotiserend. Een uitnodiging om te verkennen, zich over te geven en een intense interactie te beleven. Door dit intiem moment te creëren, poëtiseert Visual System het licht, geluid en architectuur aan de hand van een abstracte vertelling en van pure emotie.

Visual System is een collectief van multidisciplinaire kunstenaars die zich sinds 2007 verdiepen in de verbanden tussen creatieve technieken en visuele perceptie. Het creëert hypnotische immersieve omgevingen, met licht en geluid, die de relatie tussen ruimte en tijd, natuur en wetenschap, wakkere dromen en realiteit onderzoeken. Hun installaties, zowel permanent als tijdelijk, laten het publiek zich op eigen tempo verplaatsen om de ruimtes waar ze doorwandelen in een nieuw licht te ontdekken.

Vorige samenwerkingen tussen Atomium Expo en Visual System :
2013 : ‘Digitaal Gedicht’
2014 : Out of Control 
2016 : TALK
2018 : A Circular Journey 

2019: Symbol
Praktische informatie

Locatie

Deze tentoonstelling vindt plaats in de Lotto/Expo Sphere.


Datum

03.02.2023 - 12.01.2025


Openingsuren

10 u – 18 u (laatste toegang om 17u30)


Tarieven

De toegang tot de tijdelijke tentoonstelling is inbegrepen in het toegangsticket van het Atomium en in het parcours van de geschiedenis van het monument. Bijgevolg moet er niet extra betaald worden.


Opgelet

De installaties die worden voorgesteld tijdens RESTART zijn mogelijk niet geschikt voor personen die gevoelig zijn aan epilepsie.


Zie ook