PERMANENTE TENTOONSTELLING

Basisbol + panorama


Atomium. Van symbool tot icoon.

Op 17 april 1958 opende de laatste Belgische wereldtentoonstelling haar deuren op de Heizelvlakte in Brussel. Het kleurrijke evenement droeg een grenzeloos optimistische boodschap uit van een maatschappij die vertrouwen had in de toekomst. Expo 58 staat in ons collectief geheugen gegrift als een bevoorrechte gebeurtenis.

De permanente tentoonstelling vertelt het verhaal van meer dan 60 jaar geschiedenis van een paviljoen dat het symbool is geworden van Brussel en België. De geschiedenis van het Atomium komt uitgebreid aan bod. Een tweede luik vertelt het verhaal van het verval op het einde van de jaren '90 voor de renovatie en haar tweede leven sinds 2006.

Sinds 21 juli 2020 kan men in de permanente tentoonstelling een schaalmodel van de Expo 58 site bewonderen. Dit unieke model werd door Etienne Tollenaere gemaakt ter ondersteuning van het Atomium.

Achter dit initiatief staat een mooi verhaal, namelijk dat van een man die gepassioneerd is door tekenkunst en modelbouw. Toen hij met pensioen ging, begon hij te werken aan het schaalmodel van deze site, die hij in 1958 meer dan 40 keer met zijn klein zusje bezocht had. Hij was toen 12 jaar.

Op basis van tekeningen die hij gemaakt had, en uiteraard gesteund door veel onderzoek, startte Etienne Tollenaere een nauwkeurig avontuur. Hij spendeerde meer dan 1.700 uren aan de bouw van zijn uitzonderlijk precies schaalmodel. Er ontbreekt niets, alles werd tot de kleinste details uitgewerkt: de paviljoenen, de kleuren, de bezoekers zijn aanwezig, ... Zelfs het aantal bomen die in 1958 voor de gebouwen stonden, werd gerespecteerd.

Als iedereen Expo 58 van foto’s en video’s kent, soms zelfs in kleur, gaat het om een unieke 3D-weergave van de site van de wereldtentoonstelling die in België plaatsvond in 1958.

Ontdek de getuigenis van Etienne Tollenaere in de Atomium Podcast, de podcast die je kennis laat maken met getuigen voor wie Expo 58 niet enkel een pagina in de geschiedenisboeken is, maar een hoofdstuk van hun persoonlijke geschiedenis. 


De tentoonstelling is verspreid over drie niveaus.
Op basis van archiefdocumenten, souvenirs, foto's, video's uit die tijd en tal van maquettes dompelt deze tentoonstelling de bezoekers onder in dit prestigieuze en onvergetelijke avontuur (basisbol / niveaus 1 & 2).

In het panorama (niveau 7) krijgt de bezoeker  uitgebreide informatie over de ligging van Brusselse gebouwen en wijken. Bepaalde Europese en wereldsteden  zijn ook aangeduid zodat de bezoeker zich kan oriënteren. Hij kan ook beelden vergelijken van Expo 58 met wat er vandaag vanuit het panorama te zien is.

Voor sommigen zal het een gelegenheid zijn om herinneringen op te halen. Voor anderen, die Expo 58 en de zoektocht naar vooruitgang en geluk niet hebben gekend, is het een manier om inzicht te krijgen in de droom, die ook vandaag nog steeds een magisch karakter geeft aan het Atomium.